Přivezl jsem si kozí sýr z Prague Food Festivalu. Sýr poněkud jemnější oproti klasickým výrazným kozím, taky v názvu Baby gouda. No, ale co k němu napárovat za víno, aby kombinace přinesla ještě vyšší zážitek? Nejdříve mě napadl výrazný sauvignon z údolí Loiry, ale ten jsem zrovna měl jen v ve sklípku a tam se mi nechtělo jít. A tak jsem bral, co dům dal, a byly to jen pinoty - dva noir a jeden gris (pro ty, co neznají, tak dvakrát Rulandské modré a jednou Rulandské šedé).
Pinot gris od Nepraše si svou nasládlostí, kulatostí a pěknou kyselinkou se sýrem pěkně poradil a vytvořil vyváženou sladko-slanou kombinaci.
Pinot noir od Stapleton&Springer byl svou svěžestí a kyselinkou skvělým partnerem pro krásnou harmonii.
Francouzsky pinot s apelací Sancerre se svojí jahodovou stopou a typickou svěží elegancí pinotu dodává snoubení sýru a vína další dimenzi.
A jaká kombinace přinášela největší zážitek? Na první dojem vítězil moravský pinot, ale nakonec ta "ovocnost" ostatních soupeřů byla to, co mě nejvíce zaujalo.
A co vy zkoušíte spárovat víno s jídlem? Já to vřele doporučuji, jsou to krásné gurmánské zážitky! A dobrodružství s jejich objevováním..
Všechna zde zmiňovaná vína nakoupíte u nás v krámku - a nejen ta! Jsme vinní nadšenci, tak jsme schopni sehnat i jiná vína než momentálně nabízíme. Nebojte se zeptat, nejsme žádní supermani, ale obyčejní milovníci vín, kteří rádi uvítají každého nadšence i začátečníka.