Muškát moravský 2009 od Abrleho.
Můj soukromý favorit, osobně jsem nepil lepší muškát v takové harmonii. Vinař pan Abrle pracuje na vinicích v biorežimu, a to jako jeden z prvních v naší republice. I jeho práce při zpracování vín je klasická autentická bez chemie a i bez "vylepšovacích" enzymů a umělých kvasinek. Veškeré vůně a chutě jsou přirozeně teritoriální. Tak je to i u jeho muškátu. Asi právě díky této skutečnosti je muškátová vůně tak čistá, tak přírodní a chuť tak harmonická, vyvážená vůči kyselince. Je to víno 09 a je stále svěží! Je to muškát velmi pitelný, a tak u něj s radostí vydržíte celý večer v rozjímání nad jeho bohatostí a harmonií. Prostě pro mě krásné velké víno. Kdo mě zná, ví, že jsem se ho něco nakoštoval ;). Jo a pro pó barva vína je žlutý meloun až slámová (jak dala příroda). Práci tohoto vinaře ocenil i princ Charles. O tom ale přístě ;)
A co píše vinař :
Vznikl křížením Muškát Ottonel a Prachtraube povoleno bylo v roce 1987. Víno je jemné s výraznou muškátovou vůní a jemnými kyselinami. Pro naše podmínky je pěstováno na podnoži SO 4. Odrůda byla vyšlechtěna v Polešovicích.
Vhodná je kombinace s lehkým a mladým sýrem s modrou plísní, nebo katalánské nudle s krevetkami a zeleninou, k lehkým dezertům a jako aperitiv.