V kuchyni bez vajec?
Kdyby vám někdo dal za úkol upéct bábovku, perník, dort, či dokonce palačinky nebo omelety bez vajec – asi byste ho měli za blázna. Ale proč nenajít způsob, jak vejce v kuchyni nahradit? Tady máte hned několik důvodů, z kterých byste si mohli vzít inspiraci a ponaučení.
Vejce:
-
jsou drahá
-
žloutek obsahuje vysoké množství nezdravého cholesterolu
-
etické důvody (velmi špatné podmínky pro chov slepic; fakt, že vejce jsou „měsíčky“ slepic – neoplozené vajíčko odcházející z těla stejně jako menstruace u žen)
-
zbytečná ve většině jídel (dají se skvěle nahradit)
Jak nahradit:
-
V podstatě lze ponechat původní recepturu – jen vyřadit vejce. Zkuste to, pokud bude těsto stále nepojivé, přidejte jiný tuk než cholesterol z vajec – rostlinný olej, mléko..
-
Kukuřičný či bramborový škrob.
-
Sójová mouka.
-
Hraška na obalování.
-
„Vajahit“ ze zdravé výživy - dlouhá trvanlivost a nižší cena než u vajec
-
Do palačinek je osvědčený banán, či rozmixovaná lněná semínka, které jsou mimoto báječným zdrojem zdravých omega – 3 – mastných kyselin.
Na dort, který jsme upekli bez použití vajec, se můžete podívat ZDE.