V kuchyni bez vajec?

Napsal (») 11. 3. 2013 v kategorii Recepty, přečteno: 1276×

V kuchyni bez vajec?

Kdyby vám někdo dal za úkol upéct bábovku, perník, dort, či dokonce palačinky nebo omelety bez vajec – asi byste ho měli za blázna. Ale proč nenajít způsob, jak vejce v kuchyni nahradit? Tady máte hned několik důvodů, z kterých byste si mohli vzít inspiraci a ponaučení.

Vejce:

  • jsou drahá

  • žloutek obsahuje vysoké množství nezdravého cholesterolu

  • etické důvody (velmi špatné podmínky pro chov slepic; fakt, že vejce jsou „měsíčky“ slepic – neoplozené vajíčko odcházející z těla stejně jako menstruace u žen)

  • zbytečná ve většině jídel (dají se skvěle nahradit)

Jak nahradit:

  • V podstatě lze ponechat původní recepturu – jen vyřadit vejce. Zkuste to, pokud bude těsto stále nepojivé, přidejte jiný tuk než cholesterol z vajec – rostlinný olej, mléko..

  • Kukuřičný či bramborový škrob.

  • Sójová mouka.

  • Hraška na obalování.

  • „Vajahit“ ze zdravé výživy - dlouhá trvanlivost a nižší cena než u vajec

  • Do palačinek je osvědčený banán, či rozmixovaná lněná semínka, které jsou mimoto báječným zdrojem zdravých omega – 3 – mastných kyselin.

    Na dort, který jsme upekli bez použití vajec, se můžete podívat ZDE.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad
Facebook MySpace Google Twitter Topčlánky.cz Linkuj.cz Jagg.cz Vybrali.sme.sk Del.icio.us

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a pět